Vineri, 2024-03-29, 1:38 AM
Principală Înregistrare RSS
Bine aţi venit, Vizitator
Meniu site
Formularul pentru autentificare
Reclama ta aici
social
Căutare
stirile infomond
Calendar
«  Iulie 2012  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Arhiva materialelor
RomaniaMilitary bl
STATISTIC MAP
Statistici

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0
Principală » 2012 » Iulie » 14 » Ziua Transmisioniștilor Militari
1:26 PM
Ziua Transmisioniștilor Militari


Ministerul Apărării Naţionale aniversează sâmbătă 139 de ani de la înfiinţarea primei subunităţi de transmisiuni din Armata României, sub genericul Ziua transmisioniştilor militari.

Cu acest prilej, în zilele de sâmbătă şi duminică vor fi organizate, la Muzeul Militar Naţional ”Regele Ferdinand I”, vernisări ale unor expoziţii fotodocumentare, de tehnică de transmisiuni folosită în cele două războaie mondiale, de carte veche, regulamente şi instrucţiuni de specialitate, precum şi reconstituiri istorice, pe ateliere.

Totodată, vor fi prezentate cele mai moderne mijloace de comunicaţii şi informatică intrate în dotarea armatei, care  realizează legătura cu teatrele de operaţii, şi oferta educaţională a instituţiilor de instrucţie şi învăţământ din arma ‘Comunicaţii şi informatică’.

Potrivit MApN, sunt organizate un concert de marşuri ostăşeşti şi melodii celebre din repertoriul naţional şi internaţional, din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, un club al radioamatorilor şi un Târg al colecţionarilor.

În program mai sunt prevăzute o şedinţă de tragere cu arma de calibru redus, o plimbare a micilor ‘dorobanţi’ pe căluţi şi ponei şi distribuirea de raţii de ‘hrană de război’ preparate la bucătăria de campanie.

Intrarea la Muzeul Militar Naţional, pe parcursul celor două zile, va fi liberă.

Pe data de 14 iulie 1873, s-a înfiinţat, în ţara noastră, prin Înaltul Decret nr. 1303, prima subunitate de transmisiuni din armată – secţia de telegrafie din cadrul companiei de minări a Batalionului de Geniu, care cuprindea un şef de secţie, 15 manipulatori, câţiva şefi de ateliere şi 30 de lucrători telegrafişti.

Evenimentele politico-militare care au avut loc la nivel mondial în ultimele decenii, dar şi apariţia şi dezvoltarea în ţările europene a unor mijloace tehnice de comunicare din ce în ce mai performante şi-au pus amprenta asupra apariţiei şi dezvoltării armei transmisiunilor, fenomen cunoscut astăzi sub denumirea de ‘Comunicaţii şi Informatică’.

Adoptarea unor mijloace de comunicare moderne a permis, de-a lungul timpului, lărgirea substanţială a zonelor de acţiune ale unităţilor şi subunităţilor militare, mărirea distanţelor între punctele de comandă, cunoaşterea în timp scurt a situaţiilor tactice, trecându-se treptat de la spaţiul terestru la cel maritim şi apoi la cel aerian.

După aderarea României la NATO, Ministerul Apărării Naţionale a depus eforturi pentru dezvoltarea şi modernizarea sistemelor de comunicaţii şi a sistemelor informatice la nivelul standardelor de compatibilitate şi interoperabilitate nord-atlantice.

De 70 de ani, comunicaţiile au căpătat o altă dimensiune, odată cu înfiinţarea Comandamentului Comunicaţiilor şi Informaticii (CCI), actualmente condus de generalul de brigadă Ion Cerăceanu.

La ceremonia dedicată împlinirii celor 70 de ani de la înfiinţarea CCI, care a avut loc în urmă cu două săptămâni, la sediul Centrului 89 Principal pentru Comunicaţii şi Informatică, drapelul de luptă al CCI a fost decorat cu Ordinul ”Virtutea militară” în grad de Cavaler, acordat prin decret prezidenţial.


Vizualizări: 675 | Adăugat de: OQ | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Prenume *:
Email *:
Cod *: